fbpx

Terug naar Blog overzicht

Zo maak je het self-care
ritueel dat jij nodig hebt 
 

1 mei 2020, Lorenza dell’Aquila

Het kan erg lastig zijn om erachter te komen wat je lichamelijk, geestelijk en emotioneel nodig hebt. Als je al niet goed weet wat je nodig hebt, dan is het vaak onmogelijk om goed voor jezelf te zorgen en je prikkelintake in balans te krijgen.

Na een lange werkdag een paar glazen wijn drinken ter ontspanning, op zondag de hele dag Netflixen (met of zonder reep chocolade), jezelf trakteren op nieuwe schoenen; het wordt vaak gezien als goed voor jezelf zorgen. Maar laten we even eerlijk zijn: dit heeft allemaal weinig met zelfzorg te maken. Het zijn dingen die je doet om een vervelend gevoel of vervelende emotie weg te stoppen, een vorm van overleven, volhouden, doorstaan. De onrust, stress en onder- of overprikkeling worden er even door overschaduwd, maar zullen hierdoor niet verdwijnen…

Er zit een verschil in overleven en zelfzorg en ik ga je uitleggen hoe dat zit.

Emotionele kwesties proberen we vaak op te lossen met materiële dingen. Een eenzaam gevoel door een dagje shoppen, liefdesverdriet door chocola, overprikkeling door alcohol en noem maar op. De manier die jij kiest om met een bepaald gevoel om te gaan, jouw copingsmechanisme, helpt je heel eventjes op het moment zelf, maar als je iets niet écht aanpakt of oplost, komt het vervelende gevoel net zo hard weer terug. De afleiding die je kiest zorgt voor uitstel van je pijn en op lange termijn ga je je hier niet beter door voelen.

Zelfzorg is jezelf geven waar je echt behoefte aan hebt, waar je écht van oplaadt. Wat hierbij goed kan helpen, is een self-care-plan maken. Zo kom je erachter waar jij van oplaadt en wat bij jou het beste werkt.

Een self-care plan maak je als volgt:

1.Vraag jezelf af: wat heb ik vandaag echt nodig voor mezelf? Denk aan: rust, ontspanning, sociaal zijn/verbinding, duidelijkheid krijgen over bepaalde dingen, inspiratie opdoen, de natuur in, bewegen, vernieuwing, uitdagingen, iets leren. 

2. De volgende vraag die je jezelf stelt is: wat zou vandaag echt fijn maken? Wat zou vandaag fijner maken dan een andere dag? Waar haal ik energie uit? Denk aan: een documentaire kijken, een boek lezen, een mini-massage met een fijne olie, een wandeling maken, een stukje schrijven in je journal, een yogales volgen, mediteren, bloemen kopen, iets lekkers klaarmaken, een gezichtsmaskertje maken en opdoen, een podcast luisteren met een lekkere kop thee, dagdromen en visualiseren.

3. Als derde stap is het belangrijk om te voelen. Geef jezelf daar de ruimte voor. We zijn namelijk geneigd om onze emoties weg te stoppen, terwijl het juist helpend is om ze er gewoon te laten zijn. Op deze manier blijven we dichter bij onszelf.

4. Tenslotte bedenk je wat jouw aandacht nodig heeft. Stop je emoties niet weg. Wanneer je je emoties er gewoon laat zijn, neemt de intensiteit ervan af. Sta dus juist bewust stil bij emoties, spanningen of andere prikkels in je lijf die jouw aandacht nodig hebben. Zet bijvoorbeeld een kop thee voor jezelf en terwijl je deze opdrinkt, doe je niets anders dan voelen. Dit vraagt echt om oefening en in het begin merk je dat dit nog behoorlijk lastig is. Hoe meer je dit doet, hoe makkelijker het wordt en hoe minder vaak je grijpt naar andere overlevingsmechanismen om je emoties weg te drukken.

Maak nu jouw eigen self-care plan door bovenstaande stappen te volgen. Wat is jouw copingsmechanisme? En wat is iets waar jouw dag écht een stuk fijner van wordt? Tover je self-care plan om tot een dagelijks ritueel, want hé, je bent het zo waard!

Geef jouw self-care ritueel extra touch met deze fijne producten!

 

Geef jouw self-care ritueel iets extra’s met deze fijne producten 

paradise.

Oil // It’s 
a Feeling

paradise.

Mist // It’s
a Feeling

retreat.

Oil // Inner
Sanctuary

retreat.

Mist // Inner
Sanctuary

namasté.

Oil // Yogi’s 
Elixer

namasté.

Mist // Yogi’s
Elixer

lees ook:

ZO GEBRUIK JE DE
ROOTS REMEDIE;
VOOR
SENSITIVE FEMME’S

Als sensitive femme (HSP) is gronden heel belangrijk. Voor veel HSP’s is het ook juist heel lastig als je het contact met je lichaam (gedeeltelijk) bent kwijtgeraakt. 

wist je dat JOUW
INTUITIE
haar eigen
taal spreekt?

Je krijgt boodschappen die via
onverwachte en indirecte wegen
in jou duidelijk worden gemaakt
door je intuïtie.